Kan ik financieel voor een hond zorgen? | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% geen broodfokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Kan ik financieel voor een hond zorgen?

Je hebt besloten dat je klaar bent voor een hond, maar wat kost een pup of hond nu eigenlijk? En kun je gedurende het leven van de hond financieel voor hem zorgen?

De aanschafkosten voor een hond liggen bij het asiel tussen de 50 en 100. Koop je een (ras)hond bij een fokker dan betaal je vaak tussen de 1000 en 1500 voor een pup. Natuurlijk komen er daarnaast ook nog kosten bij voor de dierenarts, voeding en alle overige zaken die honden leuk vinden of nodig hebben. Hieronder lees je welke kosten je allemaal kunt verwachten.

1. Gezondheid
Net als mensen kunnen honden onverwacht ziek worden. Voordat een pup bij jou thuis komt, moet je al een afspraak maken bij de dierenarts voor vaccinaties en algemene gezondheidscheck. Omdat jonge honden veel vatbaarder zijn voor ziektes wil je de eerste paar weken in de gaten houden of jouw hond zich goed ontwikkeld. Ook is het voor jouw pup goed om ‘te leren’ dat de dierenarts een lieve man/vrouw is waar hij niet bang voor hoeft te zijn. De vaccinaties op negen en twaalf weken kosten bij elkaar tussen de €40-€120 met daarbovenop eventueel nog de consultkosten.

Wanneer de hond veel in aanraking komt met andere honden (bijvoorbeeld in een pension) wordt het aangeraden om de hond te laten vaccineren tegen Kennelhoest. Wanneer je niet besluit de hond te laten titeren moet je alle vaccinaties in principe jaarlijks herhalen. Waar je ook voor kiest: je zult jaarlijks naar de dierenarts moeten voor een algemene gezondheidscheck.

Wanneer je niet wilt fokken met de hond kiezen de meeste mensen ervoor om hun reu of teef te castreren of steriliseren. Laat je dierenarts je adviseren of sterilisatie of castratie een goede keuze is voor jouw hond. De kosten voor sterilisatie liggen tussen de €295-€350 en bij castratie tussen de €175 en €200.

Een hond kan op elk moment in zijn leven ziek worden. Veel (ras)honden hebben een verhoogde kans op erfelijke ziektes en daarnaast kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. De kosten voor deze zwaardere behandelingen zoals operaties zijn vaak meer dan €1000. Je kunt er daarom voor kiezen om een huisdierenverzekering af te sluiten. De kosten voor een basispakket liggen tussen de €10 en €40 per maand en zijn afhankelijk van de leeftijd, de grote en het ras.

2. Voeding, snacks en traktaties

Net als bij mensen is voeding een belangrijk onderdeel van het totale budget. Afhankelijk van het ras en de leeftijd heeft je hond verschillende soorten voeding nodig. Je hoeft niet per se een fortuin uit te geven aan hele specifieke voeding, maar het is wel belangrijk om je hond hoogwaardig hondenvoer en gezonde hondensnacks te geven. Goede voeding is de basis voor een gezonde en gelukkige hond. Mogelijk werkt het lichaam van jouw hond net even anders. In dat geval wil je wel in staat zijn om het voer te geven wat de hond nodig heeft. Overleg met je fokker en dierenarts welk voer goed is voor jouw pup. Snacks, zoals snoepjes of kluifjes zijn natuurlijk niet nodig, maar wel heel leuk om te geven. Bovendien is een pup een snacks-georiënteerd wezen en zal je snoepjes nodig hebben om de hond dingen aan te leren. Over het algemeen zijn de kosten voor voer, snacks en traktaties tussen de €20-60 per maand (€240-720 per jaar).

3. Training

Training is er niet alleen om je hond grappige trucjes te leren, maar vooral om de pup te leren te luisteren naar zijn baas; jij dus. Zo zorg je ervoor dat de hond de basiscommando’s kent en kun je zijn veiligheid en die van zijn omgeving waarborgen. Een puppycursus bestaat vaak uit een pakket van een aantal lessen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel lessen je met de hond wilt volgen. Een introductiecursus is voor iedereen aan te raden en voor honden van hoogrisico-rassen verplicht. Een pakket van 8-10 lessen kost vaak tussen €100-€150.

4. Leuke dingen & extra's

Je pup heeft speeltjes, een mand, een bench, een halsband, een tuigje, een hondenlijn, poep zakjes enzovoort nodig. Sommige van deze items zal je gedurende het leven van je hond moeten vervangen, omdat ze bijvoorbeeld niet meer passen of kapot gaan. Het is belangrijk dat je een veilig en warm thuis voor je hond creëert waarin hij geborgenheid vindt en wordt uitgedaagd. Kauwspeeltjes bijvoorbeeld zijn niet alleen handig om je hond af te lijden wanneer je iets anders aan het doen bent, maar zorgen er ook voor dat je hond scherp blijft en zijn instinct kan ontwikkelen. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar ga uit van minimaal €80-€250 per jaar voor alle spullen die je voor een pup en hond moet aanschaffen.

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26