Airedale Terriër | Informatie | Bazoeki | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Airedale Terriër

Intelligent - Extravert - Alert - Zelfverzekerd

Airdale terrier rasdetail
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Houdt van graven - Ondeugend - Voldoende training en socialisatie nodig

Op zoek naar een Airedale Terriër pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Airedale Terriër

De Airedale Terriër is een hardwerkende, onafhankelijke en atletische hond met veel energie en uithoudingsvermogen. Hij heeft de neiging om te graven, jagen en blaffen. Dat is gedrag dat van nature voorkomt bij de terriërrassen. Deze eigenschappen kunnen frustrerend zijn voor eigenaren die niet bekend zijn met de Airedale-persoonlijkheid.

Als je aan een Airedale denkt, overweeg dan of je bereid bent om de uitdaging aan te gaan met zijn onafhankelijke, eigenwijze karakter. Zo ja, dan zal je blij zijn met de actieve, grappige en zelfs komische houding van de Airedale. De Airedale is een grote hond. Gemiddeld wordt deze hond 58 cm groot en wegen ze tussen de 22 en 32 kg.

De Airedale is een levendig ras en hij heeft veel activiteit nodig. Laat hem niet voor een langere tijd alleen, anders raakt hij waarschijnlijk verveeld wat leidt tot het bovengenoemde destructieve gedrag. Blijf bij de trainingen interessant en fris door afwisseling te bieden. Hij wordt het best gemotiveerd door traktaties en andere positieve bekrachtigingsmethoden.

De Airedale is een betrouwbare waakhond en is trots op zijn taak om zijn gezin te beschermen. Hij kan een fel reageren bij gevaar, maar is vriendelijk tegen zijn familie en vrienden. Dit maakt de Airedale Terriër een goede waakhond.

Aandachtspunten

  • Zoals alle Terriërs hebben Airedales een natuurlijke neiging om te graven, kleine dieren te achtervolgen en te blaffen.
  • De Airedale Terriër is een actieve verzamelaar in huis. Hij raapt zo ongeveer alles op (sokken, ondergoed, kinderspeelgoed) om toe te voegen aan zijn voorraad schatten.
  • Als een energieke werkhond heeft de Airedale Terriër dagelijkse lichaamsbeweging nodig. Over het algemeen blijft hij zijn hele leven actief en vol energie. Hij is niet geschikt voor het leven in een appartement en heeft een huis nodig met een grote, omheinde tuin.
  • Kauwen is een andere favoriete gewoonte van de Airedale Terriër. Hij zal op alles kauwen en moet daarom in een bench of veilige kennel met stevig speelgoed worden achtergelaten als je niet thuis bent.
  • De Airedale is een onafhankelijke hond, maar hij geniet ervan om onderdeel te zijn van een gezin. Hij is het gelukkigst als hij binnen is bij zijn baasje. Het is dan ook niet de bedoeling dat hij veel alleen wordt gelaten in de tuin.
  • Airedale Terriërs zijn erg goed met kinderen en worden liefdevol betrouwbare babysitters genoemd. Kinderen en honden mogen echter nooit zonder toezicht worden achtergelaten.
  • Vachtverzorging is noodzakelijk. Houdt daarom rekening met kosten voor een professionele trimmer of tijd die het kost om jouw Airedale zelf te kunnen verzorgen.
  • Training en socialisatie zijn essentieel om de Airedale de juiste hondenmanieren te leren. Als hij niet gewend is aan andere honden en mensen, kan hij geïrriteerd op hen reageren.

De beste eigenaar voor de Airedale Terriër

De Airedale Terriër is sterk en energiek en heeft een fysiek sterke en actieve eigenaar nodig die graag een groot stuk gaat wandelen. De Airedale Terriër verlangt best wat tijd en aandacht. Een gevoel voor humor is aan te raden. Veel Airedale terriërs hebben de neiging om kattenkwaad uit te halen.

In de juiste handen kun je een Airedale Terriër goed trainen, maar hij heeft geen aanleg voor absolute gehoorzaamheid. De training moet leuk en stimulerend zijn. Wees dus geduld en flexibel en bewaar je gevoel voor humor.

Voorkomende erfelijke aandoeningen Airedale Terriër

Heupdysplasie is een gevolg van een verkeerde vorming van het heupgericht. De heupkom en heupkop sluiten niet meer goed op elkaar aan en dit geeft pijn bij beweging van het heupgewricht. Heupdysplasie is een erfelijke aandoening en komt bij veel hondenrassen voor. Daarom is het belangrijk dat de ouderdieren vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op aanwezigheid van heupdysplasie.

Elleboogdysplasie omvat meerdere problemen in het ellebooggewricht die allemaal resulteren in schade en vervolgens artrose in het ellebooggewricht. Dit geeft pijn bij beweging en in een later stadium zal de hond kreupel gaan lopen. Elleboogdysplasie kan erfelijk zijn, daarom is het bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouders vooraf middels röntgenfoto's worden gecontroleerd op de aanwezigheid van elleboogdysplasie.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Airedale Terriër is een hond die weinig haar verliest. Wel vereist zijn ruwe vacht regelmatig een goede verzorging. Het is voldoende om de vacht van de Terriër dagelijks door te kammen met een borstel. Wel moet de hond twee tot drie keer per jaar naar een professionele trimsalon. Hier ‘plukken’ ze de hond. Ze verwijderen dan de dode haren, omdat deze hond ze zelf niet kwijt kan raken. Het scheren van de Airedale Terriër wordt sterk afgeraden vanwege dat het slecht is voor zijn gezondheid. Deze hond komt in een lichtbruine (tan) kleur gecombineerd met een zwarte of grauwe kleur.

De Airedale Terriër met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer je kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De vrolijke Airedale is een goed familiehuisdier. In sommige gevallen kan hij zelfs de kinderen in huis beschermen, maar zijn grote omvang en hoge energieniveau kunnen te intens zijn voor kleine, jonge kinderen.

De Airedale kan goed overweg met andere honden in zijn huishouden, zolang hij maar goed gesocialiseerd en getraind is. Tegen vreemde honden die hij als bedreiging beschouwt, kan hij agressief gedrag vertonen. Omdat de Airedale de neiging heeft tot jagen, is de kans groot dat hij kleine dieren, zoals katten, konijnen en hamsters, als prooi ziet.

Op zoek naar een Airedale Terriër pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 11 jaar

Kenmerken

Niet graag alleen - Houdt van graven - Ondeugend - Voldoende training en socialisatie nodig

Op zoek naar een Airedale Terriër pup?
Bekijk fokkers