Alles wat je moet weten over de Shih Tzu | Bazoeki
Welke hond zoek je?

Shih Tzu

Speels - Attent - Loyaal - Vrolijk

Shih Tzu kopen
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Kan moeite hebben met zindelijkheid - Gevoelig voor oogbeschadigingen

Op zoek naar een Shih Tzu pup?
Bekijk fokkers

Karakter van de Shih Tzu

Alle hondenrassen hebben een doel. Historisch gezien was het doel van de Shih Tzu om een ​maatje te zijn. Dat is precies waar ze vandaag de dag nog steeds gelukkig van worden. Ze willen gewoon bij je zijn. Verwacht dus niet dat ze jagen, bewaken of iets terugbrengen; dat is niet hoe ze in elkaar zitten.Genegenheid is hun dominante karaktereigenschap en jouw schoot is hun favoriete plek. Ze zijn het gelukkigst als ze bij hun familie zijn en aandacht kunnen geven en ontvangen. Daarnaast zijn ze ook alert en levendig en blaffen mogelijk naar nieuwkomers. Maar maak je geen zorgen; ze zullen meteen vrienden worden met het bezoek zodra deze eenmaal binnen zijn.

Aandachtspunten

  • Shih Tzu's zijn moeilijk te trainen. Wees consequent en laat de pup niet zonder toezicht door het huis dwalen totdat hij zich goed kan gedragen. Goede benchtraining is aan te raden.
  • De platte vorm van het gezicht van de Shih Tzu maakt ze vatbaar voor een zonnesteek en oververhitting, omdat de lucht die de longen ingaat niet zo efficiënt wordt gekoeld als bij rassen met een lange neus. Ze moeten tijdens warm weer binnenshuis verblijven in koele kamers.
  • Wees bereid om de Shih Tzu-vacht elke dag te borstelen en te kammen. Deze wordt anders gemakkelijk dof.
  • Hoewel Shih Tzus betrouwbaar zijn met kinderen, zijn ze niet de beste keuze voor gezinnen met peuters of zeer jonge kinderen. Vanwege hun kleine formaat lopen ze het risico overgelopen te worden.
  • De Shih Tzu heeft de neiging om te piepen en te snurken en kan vatbaar zijn voor gebitsproblemen
  • Terwijl honden van welk ras dan ook hun eigen uitwerpselen of die van andere dieren (coprofagie) eten, lijkt de Shih Tzu bijzonder vatbaar voor dit gedrag. De beste manier om met het probleem om te gaan, is dat het nooit een gewoonte te laten worden. Ruim de poep daarom meteen op.
  • Vanaf mei 2020 gelden er nieuwe regels voor het fokken van Shih Tzu's met een langere snuit. Koop daarom een pup met een stamboom of een verklaring van de dierenarts dat beiden ouders en de pup voldoen aan de voorgeschreven gezondheidseisen. Ze zullen er niet minder lief om worden.

De beste eigenaar voor de Shih Tzu

De ideale eigenaar voor een Shih Tzu is iemand die niet veel waarde hecht aan gehoorzaamheid. Je moet consistent zijn in de training met de Shih Tzu. Houd er rekening mee dat de hond een trucje pas na tien tot vijftien keer onder de knie heeft. Deze hond heeft niet buitengewoon veel beweging nodig en is blij met ieder wandelingetje per dag. De beste eigenaar voor de Shih Tzu is dus iemand die vooral op zoek is naar een leuke gezelschapshond

Voorkomende erfelijke aandoeningen Shih Tzu

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een te stompe of korte schedel (brachycefaal). Door gebrek aan ruimte in de kop wordt de ademhaling belemmerd. Dit kan komen door een relatief te lang zacht gehemelte, afwijkend strottenhoofd, te nauwe luchtpijp en te kleine openingen van de neusgaten. Er treden er benauwdheidsklachten op wat zich kan uiten in een snurkend geluid, verminderd uithoudingsvermogen, kokhalsneigingen, onrustige slaap, flauwtes en blauwe slijmvliezen. Als de benauwdheid ernstige vormen aanneemt is een operatie aan het gehemelte of neusgaten noodzakelijk. De prognose is gunstig afhankelijk van de ernst van de afwijkingen.

Omgevingsallergie is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij de hond. Bij atopie is de hond allergisch voor iets uit de omgeving bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. De aandoening komt meestal voor het eerst tot uiting in de eerste 3 levensjaren van de hond. Jeuk en roodheid aan de kop, onderpootjes en liezen worden het meest gezien. Als de hond heftig schuurt, kunnen er kleine ontstekingsreacties in de huid ontstaan. Het vaststellen van omgevingsallergie bij de hond is een lang en kostbaar traject en leidt niet altijd tot een resultaat.

Een aangeboren afwijking waarbij de boven- en onderkaak niet netjes op elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen schade geven aan het slijmvlies in de bek. Ook is er een grotere kans op de vorming van tandplak en tandsteen.

Chiari malformatie wordt veroorzaakt door de combinatie van een te kleine schedel en een te groot achterhoofdsgat. Een deel van de kleine hersenen en hersenstam worden daardoor naar buiten gedrukt. Het achterhoofdsgat en daarmee de afvoer van hersenvloeistof raakt geblokkeerd. De druk stijgt en er kunnen holtes in de hersenen en ruggenmerg ontstaan, dit is de syringomyelie. De aandoening is erg pijnlijk en gaat vaak gepaard met neurologische verschijnselen zoals het loos krabben naar de kop. Behandeling is niet mogelijk, maar er kan wel ondersteunende medicatie worden gegeven.

Dit is een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies van het oog veroorzaak doordat de traanklieren onvoldoende of zelfs helemaal geen traanvocht kunnen produceren. Het oog wordt hierdoor droog en geïrriteerd, waardoor vuil en bacteriën de kans krijgen om een ontsteking te voorzaken. De ogen moeten levenslang worden gedruppeld met kunsttranen.

Haargroei vanuit de vrij ooglidrand. Bij verkeerde stand van het haartje kan deze zich op de oogbol richten en daar irritatie geven. De haren zijn niet altijd met het blote oog te zien, maar de slijmpropjes rondom de haren zijn vaak wel zichtbaar. Het haarzakje moet definitief worden verwijderd.

Bij deze aandoening puilen de oogbollen uit. Hierdoor zijn ze gevoeliger voor infecties en beschadigingen, bij hevige opwinding kan het oog compleet uit de oogkas komen.

PRA is een aandoening waarbij het netvlies verslechtert. De hond krijgt eerst moeite met zicht in schemering en kan uiteindelijk helemaal blind worden. Voor sommige rassen is er een DNA-test beschikbaar die kan uitsluiten of de hond drager of lijder is van de aandoening.

Bij de hernia nucleus pulposus raakt de tussenwervelschijf aangedaan en kan de kern ervan uitsteken richting het ruggenmerg. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken wat zich uit in pijn en verlammingsverschijnselen bij de hond. De hernia kan in de rug of nek voorkomen. In milde gevallen kan rust en pijnstilling voldoende zijn, maar soms de hernia worden geopereerd.

Bij cataract komt er vertroebeling in de ooglens, zichtbaar als een grijs/blauwe verkleuring in het oog. Het zicht van de hond neemt daardoor af. De aandoening kan bij veel rassen voorkomen en voor sommige rassen is er een DNA test beschikbaar. Veel ouderdieren worden vooraf gecontroleerd op cataract door een specialistisch oogonderzoek.

Bij voedselallergie vertoont de hond een allergische reactie op meestal een van de dierlijke eiwitbronnen in het voer. Met name rund, kip, zuivel en eieren blijken een reactie uit te lokken wat zich uit in huidklachten. Hierbij zijn jeuk en roodheid van de pootjes, oksels, liezen en oren de meest voorkomende symptomen. De diagnose kan worden gesteld door de hond op een eliminatiedieet te zetten. Als voedselallergie is vastgesteld, zal de hond levenslang op een aangepast dieet moeten.

Bij deze aandoening schiet de knieschijf naar de binnenzijde of buitenzijde van de knie. Hierdoor kan de hond de knie niet goed strekken en gaat hij kreupel lopen. De patella luxatie komt in verschillende gradaties van luxatie voor. De aandoening wordt vooral bij kleinere hondenrassen gezien en heeft een erfelijk component. Het is daarom bij sommige hondenrassen belangrijk dat de ouderdieren vooraf worden getest.

Levershunt is een aangeboren afwijking waarbij het bloed vanuit het maagdarmstelsel via een verkeerde route door de lever heen stroomt. Het bloed wordt niet goed gefilterd waardoor de afvalstoffen zich opstapelen in het lichaam en de hond zich erg ziek voelt. Als de shunt niet wordt verholpen, kan de aandoening een dodelijke afloop hebben voor de hond.

Vachtverzorging, vachtkleur en verharen

De Shih Tzu vereist dagelijkse vachtverzorging. De vacht moet dagelijks goed worden doorgekamd om klitten te voorkomen. Vaak zie je dat de haren voor de ogen van de Shih Tzu worden vastgebonden, zodat ze niet in de ogen terecht komen. Deze hond verhaart minimaal. De Shih Tzu komt in verschillende kleurcombinaties voor. De kleur is lastig te voorspellen totdat de Shih Tzu is uitgegroeid, maar de hond komt voornamelijk voor in de kleuren zwart, wit, brindle, lever en wit, lichtbruin, leverkleur, donkerbruin, zwart-wit en blauw.

De Shih Tzu met kinderen en andere huisdieren

Geen enkele hond mag ooit zonder toezicht bij een kind worden achtergelaten. Leer uw kind om nooit een hond te benaderen, terwijl hij slaapt of eet, of hem te pesten door het voer weg te halen. De Shih Tzu is een geweldig familiehuisdier. Ze kunnen goed overweg met andere honden of dieren en door hun volgzame persoonlijkheid zijn ze een goede metgezel voor kinderen. Kinderen moeten op de grond zitten om met een Shih Tzu-pup te kunnen spelen, zodat de kinderen ze niet dragen of laten vallen. Kinderen moeten ook leren hun vingers weg te houden van de prominente ogen van de Shih Tzu, die gemakkelijk gewond kunnen raken. Zolang de kinderen goed om gaan met de hond is hij het perfecte speelkameraadje.

Op zoek naar een Shih Tzu pup?
Bekijk fokkers
Vachtverzorging

dagelijks

Beweging

Veel

Gezondheid

Gemiddelde levensverwachting: 14-15 jaar

Kenmerken

Kan moeite hebben met zindelijkheid - Gevoelig voor oogbeschadigingen

Op zoek naar een Shih Tzu pup?
Bekijk fokkers

Honden die lijken op Shih Tzu