Ik wil een hond met een korte snuit? Wat nu? | Bazoeki
Welke hond zoek je?
100% goede fokkers
Beoordeeld met een 4.7 ⭐
750+ aanbieders

Ik wil een hond met een korte snuit? Wat nu?

Author: Kyra Goudberg

Jarenlang werden de snuiten van onder andere de Mopshond, Franse Bulldog, Boxer, Shih Tzu en nog vele andere rassen steeds korter gefokt. Veel mensen vinden het uiterlijk van deze kortsnuiten schattig. Honden lijden echter ernstig onder het hebben van een korte snuit en kunnen allerhande gezondheidsproblemen krijgen. Jij zou het ook niet fijn vinden als je continu benauwd bent, omdat je niet goed door je neus kunt ademen. Denk maar aan hoe je je voelt met een flinke verkoudheid. Wil je toch graag een hond van een kortsnuitig ras? Lees dan in dit artikel waar je aan begint en ook hoe je je wegwijs maakt tussen de huidige regelgeving.

Welke gezondheidsproblemen komen voor bij kortsnuitige honden?

De honden zijn vaak benauwd en kunnen snurken in hun slaap. Het snurken wordt veroorzaakt doordat de luchtwegen grotendeels zijn geblokkeerd. Ze hebben daardoor vaak slaapproblemen en kunnen ook slecht tegen inspanning en warmte. Andere gezondheidsproblemen die vaak worden gezien zijn:

  • Oogproblemen. Zoals uitpuilende ogen, (chronische) oogontsteking en overmatig tranen.

  • Gebitsproblemen. Door een afwijkende schedelvorm zie je regelmatig dat het gebit slecht op elkaar aansluit.

  • Huidproblemen. Wanneer er overmatige huidplooien aanwezig zijn, kan de huid in de plooien gaan ontsteken.

  • Te kleine schedel. Als de schedel te klein is voor de hersenen, geeft dit veel druk op de hersenen en de hond heeft daardoor chronische hoofdpijn.

  • Natuurlijk bevalling onmogelijk. Honden met een korte snuit hebben vaak een bredere kop, deze is soms te breed voor het geboortekanaal van de moederhond. De pups worden dan via een keizersnede geboren.

Een kortsnuit kopen is vaak duur

De aanschaf van een rashond kost vaak al rond de €1500-€2500,-. Doordat deze kortsnuiten zoveel gezondheidsproblemen kennen, moet je rekening houden met vele extra dierenartskosten. De afspraken bij de dierenarts, onderzoeken en eventuele operaties kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s. Veel eigenaren zijn zich hier niet van bewust wanneer ze een kortsnuit aanschaffen.

Houdverbod voor huisdieren die lijden onder hun uiterlijk

Op 20 januari 2023 heeft Minister Adema een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Hierin schrijft de Minister dat hij een verbod wil op het houden, en daarmee ook verhandelen en importeren, van dieren die lijden onder hun uiterlijk. Hieronder vallen onder andere de kortsnuitige hondenrassen, maar ook hondenrassen met een afwijkende schedelvorm, zoals de Chihuahua, die veelal chronisch hoofdpijn hebben. Het verbod van het houden van deze dieren is nog niet ingevoerd en mensen die al een hond van de ‘verboden lijst’ bezitten, mogen het dier houden tot hij/zij komt te overlijden. Wees daarom extra kritisch als je besluit een hond van een van deze rassen aan te schaffen. Vraag fokkers om gezondheidsonderzoeken die aangeven dat de ouders niet lijden aan hun uiterlijk of andere gezondheidsproblemen.

Verbod op fokken kortsnuiten

Sinds maart 2019 is het verboden om te fokken met honden die een te korte snuit hebben. Er zijn daarom bepaalde fok-criteria opgesteld voor kortsnuiten. Bij Bazoeki vinden wij het erg belangrijk dat de fokkers ook volgens deze nieuwe regels fokken. We controleren daarom elke fokker van een kortsnuitig ras of ze voldoen aan de opgestelde fok-criteria. Een dierenarts of specialist onderzoekt aan de hand van een scoreformulier de ouderdieren op verschillende (uiterlijke) kenmerken. Daaruit kunnen 3 verschillende scores komen:

  • Goed (groen): kleine kans op doorgeven van ernstige schedel- en snuitafwijkingen.

  • Voldoende (oranje): de uitslag is voldoende, maar de dierenarts kan op basis van andere kenmerken en/of eigenschappen adviseren de hond wel of niet in te zetten voor de fok.

  • Slecht (rood): zeer hoog risico op het doorgeven van ernstige schedel- en snuitafwijkingen. De dierenarts zal afraden met deze hond te fokken, de fokker moet dit advies opvolgen.


In onderstaande afbeelding zie je hoe je een kortsnuiten formulier kunt aflezen.

Infograpic Kortsnuiten
Uitleg van hoe je het kortsnuiten formulier kunt aflezen.


Welke rassen zijn kortsnuitig?

Onderstaande rassen staan erom bekend een te korte snuit te hebben en deze fokkers moeten zich daarom zeker zich aan de bovenstaande regels houden.

  1. Affenpinscher

  2. Boston Terriër

  3. Dwergkeeshond

  4. Engelse Bulldog

  5. Franse Bulldog

  6. Griffon Belge

  7. Griffon Bruxellois

  8. Japanse Spaniël

  9. Mopshond

  10. Pekingees

  11. Petit Brabancon

  12. Shih Tzu

  13. Boxer

  14. Bordeaux Dog

  15. Cavalier King Charles Spaniël

Het is goed om te vermelden dat de regels rondom honden met een korte snuit niet rasgebonden zijn. Dit betekent dus dat je ook geen kruisingen mag fokken waarvan de pups een te korte snuit zullen hebben. In principe mag geen enkele hond waarvan de snuit te kort is ingezet worden voor de fok. Zo kan het zijn dat ook bijvoorbeeld de Yorkshire Terriër, Maltezer, Chihuahua, Bullmastiff of andere Bulldog-achtige kruisingen ook niet voldoen aan de eisen van het scoreformulier.

Bazoeki newspaper dog
Regelmatig nieuwe puppies in je mail?

We houden je graag op de hoogte van nestjes en meer!

Nog meer interessante artikelen

Wil je graag een hond maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees hier handige artikelen, tips en nog veel meer

Suus van Bazoeki
Hulp nodig bij je zoektocht?

Ik ben Suus van Bazoeki. Waar kan ik je mee helpen?

Mail naar
info@bazoeki.com
Bel ons
+020 737 05 26